Page 28 - Beekweide II - Koopgarant
P. 28

 KOOPGARANT
EEN HUIS KOPEN VOOR EEN LAGERE PRIJS MET TERUGKOOPGARANTIE
  Bij het kopen van een KoopGarant-woning is het belangrijk dat je goed begrijpt hoe de regeling werkt en hoe de koopprijs én de terugkoopprijs tot stand komen. Hieronder vind je algemene informatie over het kopen en terugkopen van een KoopGarant-woning.
De Koopgarantregeling
Sinds 2004 zijn er zo’n 40.000 woningen met KoopGarant verkocht door woningcorporaties en projectontwikkelaars.
Zij hebben hiervoor een licentie afgesloten bij Stichting OpMaat. De KoopGarant-regeling is goedgekeurd door de Nationale Hypotheek Garantie en de Belastingdienst.
De kernpunten van KoopGarant
KoopGarant is er om koopwoningen voor een grotere groep mensen betaalbaar te maken. Wanneer je een woning met KoopGarant koopt, betaal je namelijk een lagere prijs dan de marktwaarde van de woning. Stel dat je de woning eigenlijk niet zou kunnen financieren, dan lukt dat misschien wel met KoopGarant. Als je op termijn besluit te verhuizen, ben je er zeker van dat de corporatie, de ontwikkelaar of de gemeente (de aanbieder) de woning van je terugkoopt. Je ontvangt dan de koopprijs die je bij de aankoop hebt betaald plus
of min een deel van de waardeontwikkeling. Dit houdt in dat bij de terugkoop de oorspronkelijke prijsverlaging wordt verrekend.
Wat betekent kopen met Koopgarant voor u?
Bij aankoop betaal je een lagere prijs dan de marktwaarde doordat de aanbieder je een ‘koperskorting’ op de marktwaarde verstrekt. De marktwaarde is vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Jouw situatie is vrijwel hetzelfde als wanneer je volledig eigenaar bent van de woning, met alle voordelen, maar ook met de risico’s, die daarbij horen.
Je gaat de woning zelf als hoofdbewoner bewonen.
Wanneer je wilt verkopen, bied je de woning te koop aan bij de corporatie, ontwikkelaar of gemeente waarvan je oorspronkelijk hebt gekocht (de aanbieder). Deze aanbieder garandeert dat hij de woning binnen drie maanden van je terugkoopt. Je kunt de woning dus niet aan iemand anders verkopen.
Bij de terugkoop ontvang je een prijs die bestaat uit de oorspronkelijke koopsom plus of min een aandeel in de waardeontwikkeling. De ‘koperskorting’ die je bij de aankoop hebt ontvangen, wordt hierdoor weer verrekend met de aanbieder. Heb je zelf verbeteringen in je woning aangebracht? Dan is het waarde-effect van deze verbeteringen helemaal voor jou.
Bij de terugverkoop worden de taxatiekosten betaald door de aanbieder of door jou. Dat hangt er van af hoe de taxateur dan wordt aangewezen. De overige bijkomende kosten zijn voor de aanbieder die de woning van jou terugkoopt.
De aankoop van een KoopGarant-woning
Wat is de koopprijs van een KoopGarant-woning? En hoe gaat de aankoop in zijn werk?We zetten de belangrijkste kenmerken van Koopgarant hier op een rij.
Koopprijs
Je kunt de KoopGarant-woning kopen tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. De prijsverlaging heet in de contracten ‘koperskorting’. Voordat de koopprijs van een KoopGarant-woning wordt bepaald, taxeert een onafhankelijke taxateur de woning in opdracht van
de aanbieder. De koopprijs is de getaxeerde marktwaarde min de verstrekte koperskorting. Deze koopprijs wordt ook wel de uitgifteprijs genoemd. De aanbieder bepaalt de hoogte van de koperskorting. Deze is minimaal 10%.
   28














































































   26   27   28   29   30